The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presents the Math Concept, the Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can acquire the skills to deal with the Math Modeling, the Math Problem Solving and the Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on Percentage and Problem Sum.

Read the posting on __Sarin learns Average Number, Percentage, Tables and Charts (Math Concept)__ to learn about Percentage.

Read the posting on **Sarin’s family and ****The Great Singapore Sale** in the **Welcome** category for the story.

*Challenge yourself with the question before look out for the given solution‼*

**Upper primary school mathematics question UPQ565**

It was the Great Singapore Sale! Sarin’s father bought a Smart TV set at a discount but he had to pay an additional 7% GST on the discounted price. In the end, Sarin’s father paid a total of $2396.80 for the Smart TV. What was the percentage discount Sarin’s father received for the Smart TV if the original price was $3200?

Solution:

The selling price is the discounted price plus 7% of GST

107% ==> $2396.80

1% ==> $2396.80 ÷ 107 = $22.40

The discounted price of the Smart TV set = 100 × 22.4 = $2240

The discounted amount = 3200 – 2240 = $960

The percentage of discount = 960 ÷ 3200 × 100% = __30%__

### Like this:

Like Loading...

*Related*