The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presenting the Math Concept, the Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids will able to acquire knowledge of dealing with the Math Modeling, the Math Problem Solving and the Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on Fraction and Pie Charting.
You can click here and read the posting A family in Singapore about Sarin’s family.
You should read the posting on Sarin learns Average Number, Percentage and Charting in school (Math Concept) to understand the concept of Pie charting.
Read the posting on Sarin learns the concept of Fraction (mathematics concept) to understand the concept of Fraction.
Challenge yourself with the question before look for the given solution‼!
Upper primary school mathematics question UPQ553
Sarin’s mother purchases the household necessities from the supermarket weekly.
The pie chart below shows how she spent her money on the items weekly.
She spent $225 more on cloths than on food.
How much did she spend on sundry items weekly?
From the pie chart,
The spending on Food = $75
Given the spending on the cloth is $225 more than Food
The spending on the cloth = 225 + 75 = $300
The fraction of spending on Sundry = 1/4
Hence, the fraction of spending on Food and cloth items = 1 – 1/4 = 3/4
The total amount spends on the food and cloth = 75 +300 = $375
1/4 ==> 375 ÷ 3 = $125
The amount she spends on Sundry items weekly is $125