The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presents the Math Concept, the Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can learn the skills of dealing with the Math Modeling, the Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on Problem solving.

Read the posting on** Sarin’s family in Kluang **about Sarin’s family venture in Kluang.

*Challenge yourself with the question before look out for the given solution‼!*

**Upper primary school mathematics question UPQ540**

During the visit in Kluang, Sarin’s mother bought 3 identical green caps and 5 identical blue caps from the Kluang mall. The total cost of the caps was $186. Each blue cap costs $4.40 more than each green cap. What is the cost of one green cap?

Solution:

A blue cap cost $4.40 more than a green cap

We can draw the per cost model

Sarin’s mother bought 3 identical green caps and 5 identical blue caps

We can draw the total cost model as below,

From the total cost model

8 units = 186 – 22 = 164

1 unit = $20.5

The cost of one green cap is $__20.50__

__Alternative solution:__

The blue cap cost $4.40 more than green cap

5 blue caps will cost more = $4.40 × 5 = $22

If remove the extra cost from the total cost spent,

The amount spent is equal to the cost of 8(= 5 + 3) green caps

$186 – $22 = $164

$164 ÷ 8 = $20.50

The cost of one green cap is $__20.50__

### Like this:

Like Loading...

*Related*