# Sarin’s father crossing the Causeway part 14 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings on Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presenting the Math Concept, the Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can learn to deal with the Math Modeling, the Math Problem Solving and the Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on Fraction and Speed.

Read the posting on Sarin’s father visits his friend in JB town to know about JB town as well as read the posting on Sarin’s father crossing the Causeway to know about the Johor-Singapore Causeway.

You can read the posting on Sarin learns the concept of Fraction (mathematics concept) to understand the concept of Fraction.

Read also the posting on Sarin learns rate of change in school (Math Concept) to learn about concept of speed.

Challenge yourself with the question before look for the given solution‼!

Upper primary school mathematics question UPQ515

Sarin’s father drove from Simei Town to JB Town. A taxi also left Simei Town at the same time and travelled along the same route to JB Town. Sarin’s father travelled 30km/h faster than the Taxi. After 4 hours, Sarin’s father still had 40 km to cover while the Taxi had covered only 3/5 of the journey. What was the Taxi’s speed?

Solution:

After 4 h,

The distance between Sarin’s father and the taxi = 30 × 4 = 120 km

The distance from the taxi to JB Town = 120 + 40 = 160 km

2/5 of the distance = 160 km

2 units = 160 km

1 unit = 80 km

The distance travelled by the taxi in 4 h = 3 × 80 = 240 km

The average speed of the taxi = 240 ÷ 4 = 60 km/h