Sarin’s family and The Great Singapore Sale Part 13 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presents the Math Concept, the Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can acquire the skills to deal with the Math Modeling, the Math Problem Solving and the Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on Problem Solving.

Read the posting on Sarin’s family and The Great Singapore Sale in the Welcome category for the story.

Challenge yourself with the question before look out for the given solution‼

Upper primary school mathematics question UPQ483

During the sale, a florist sold thrice as many roses as orchids and collected $703 in total. She collected $437 more for the roses than the orchids. Given that a stalk of rose cost $1.50 more than a stalk of orchid, find the cost of a stalk of orchid.

Solution:

                        Based on the total amount the florist collected to make a total collected model

UPQ483-1

                        Per the model,

                        2 units = 703 – 437 = 266

                        1 unit = $133

                        The total amount collected from selling of Orchards = $133

                        The number of roses sold was 3 times of the number of orchids sold,

                        The math model base on number of stalks of flower sold

UPQ483-2

                        Since a stalk of rose cost $1.50 more than a stalk of orchid,

                        Convert the number of stalks to cost model per set

UPQ483-3

                        The multiples of the cost model per set will give the total collected model,

UPQ483-4

                        Per the model,

                        2 units = 2 × 133 = 266

                        437 – 133 = $171 è multiples of $4.5

                        The number of stalks of orchid sold = 171 ÷ 4.5 = 38

                        The cost of a stalk of orchid = 133 ÷ 38 = $3.50

More Questions on Problem Sum. Click here…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s