Sarin’s family in Kluang part 15 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presents the Math Concept, the Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can learn the skills of dealing with the Math Modeling, the Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on Percentage, Fraction and Problem Sum.

You can click and read the posting on Sarin learns the concept of Fraction (Mathematics concept) to understand Portion or Fraction.

Read also the posting on Sarin learns Average Number, Percentage and Charting in school (Math Concept) to understand about Percentage.

Read the posting on Sarin’s family in Kluang about Sarin’s family venture in Kluang.

Challenge yourself with the question before look out for the given solution‼!

Upper primary school mathematics question UPQ474

Fatimah and Hairu went shopping in Kluang Mall. Hairu had $185 more than Fatiimah. After Fatimah spent 40% of her money and Hairu spent 70% of his money, they had the same amount of money left.

            (a)        How much money had Fatiimah left?

            (b)        What was the total amount of money they spent?

Solution:

            From the question

            Both of them left with same amount after spending

            60% of Fatimah’s money is equal to 30% of Hairu’s money

            Draw the math model

UPQ474-1

            From the model

            10 units = 185

            1 unit = 18.5

            The amount of money that Fatimah left with = 6 × 18.5 = $111

            The total amount spent by both of them = 18 × 18.5 = $333

Alternative Solution:

            60% of Fatimah’s money is equal to 30% of Hairu’s money

            Fraction of 6/10 = 3/5 of Fatimah money ==> Fraction of 3/10 of Hairu’s money

            The different amount of between Fatimah and Hairu ==> 10 – 5 = 5 units

            5 units = $185

            1 unit = $37

            The amount of money that Fatimah left with = 3 × 37 = $111

            The total amount spent by both of them = (2 + 7) × 37 = $333

  More Questions on Problem Sum. Click here….

More Questions on Percentage. Click here….

More Questions on Fraction. Click here….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s