Sarin’s family and The Great Singapore Sale Part 9 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presents the Math Concept, the Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can acquire the skills to deal with the Math Modeling, the Math Problem Solving and the Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on Percentage.

Read the posting on Sarin’s family and The Great Singapore Sale in the Welcome category for the story.

You can read the posting on Sarin learns Average Number, Percentage and Charting in school (Math Concept) to understand about Percentage.

Challenge yourself with the question before look out for the given solution‼

Upper primary school mathematics question UPQ453

The usual price of 5 donuts is \$8 in a bakery. During the sale, the bakery selling every piece of donuts at 25% discount. If the amount of money Sarin’s mother can buy 15 pieces of donuts at usual price, how many donuts could his mother buy with the amount of money she has during the sale?

Solution:

Total cost of 15 donuts = 3 × 8 = \$24

The total cost of 15 donuts during sale = 24 × 75% = \$18

The amount left = 24 – 18 = \$6

The cost of each donut during sale = 18 ÷ 15 = \$1.2

The extra number of donuts can buy during sale = 6 ÷ 1.2 = 5

The total number of donuts can buy during sale = 15 + 5 = 20

Alternative Solution:

During sale, donut is 25% discount in price

75% of the money can buy 15 donuts

3 units = 15

1 unit = 5

Total number of donuts can buy during sale = 4 × 5 = 20