Sarin’s father crossing the Causeway part 12 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings on Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presenting Math Concept, Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can learn to deal with Math Modeling, Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level. This posting is a upper primary school math question on Speed.

Read the posting on Sarin’s father visits his friend in JB town to know about JB town as well as read the posting on Sarin’s father crossing the Causeway to know about the Johor-Singapore Causeway.

Read also the posting on Sarin learns rate of change in school (Math Concept) to learn about concept of speed.

Challenge yourself with the question before look for the given solution‼!

Upper primary school mathematics question UPQ352

Sarin’s father drove a car from Simei Town and travelled towards JB Town at an average speed of 90 km/h to meet his friend. At the same time, a car left JB Town and travelled towards Simei Town at an average speed of 60 km/h. If the distance between Simei Town and JB Town was 600 km, after how long would the two vehicles meet?

Solution:

UPQ352-1

 

 

            Both vehicles are travelled toward each other

            In one hour the distance travlled = 90 + 60 = 150km

            The distance between the two towns = 600km

            The number hours they meet = 600 ÷ 150 = 4 h

Alternative Solution:

            The speed of Sarin’s father was 90km/h

            The speed of the car was 60km/h

            Take 1 unit = 30km

            Sarin’s father travelled 90 ÷ 30 = 3 units of distance in one hour

            The car travlelled 60 ÷ 30 = 2 units of distance in one hour

UPQ352-2

 

 

            The distance travelled in 1 hour = 3 + 2 = 5 units

            The total distance to travelled was 600km = 600 ÷ 30 = 20 units

            The number of hours needed for the vehicles to meet = 20 ÷ 5 = 4

More Questions on Speed. Click here….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s