A family in Singapore part 36 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presenting the Math Concept, Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids will able to acquire knowledge of dealing with Math Modeling, Math Problem Solving and Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on Ratio, Gap Concept and Problem Sum.

You can click here and read the posting on A family in Singapore about Sarin’s family.

Read the posting on Sarin learns concept of ratio in school to understand the concept of Ratio.

Challenge yourself with the question before look for the given solution‼!

Upper primary school mathematics question UPQ331

Sarin’s father had given Sarin and Hairu an equal amount of money. Sarin spent $20 each day and Hairu spent $25 each day. When Sarin had $157 left, Hairu had $82 left. How much did Hairu receive from his father?

 Solution:

            By using gap concept,

            Each day, the gap of their spending = 25 – 20 = $5

            After certain day, the different of money they left with = 157 – 82 = $75

            The number of days they spent the money = 75 ÷ 5 = 15

            The amount of money Hairu received from his father = 82 + 25 × 15 = $457

Alternative Solution:

            By ratio and math model,

            The amount of money Sarin and Hairu spent is fixed each

            Ratio of money spent, Sarin : Hairu = 20 : 25 = 4 : 5

            Draw the math model

            They have equal amount from than add the inform on spending ratio and money left

UPQ331-1

 

 

            From the model

            1 unit = 157 – 82 = $75

            The amount of money Hairu received from his father = 82 + 25 × 15 = $457         

 More Questions on Ratio. Click here….

More Questions on Gap Concept. Click here….

More Questions on Problem Sum. Click here…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s