Sarin’s father visits his friend in JB town part 4 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presenting the Math Concept, Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can aquire the skills of dealing with Math Modeling, Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level. This posting is an upper primary school math question on Fraction, Speed and Problem sum.

Read the posting on Sarin’s father visits his friend in JB town to know about JB town as well as reading posting on Sarin’s father crossing the Causeway to learn about the causeway between Singapore and Malaysia.

Read also the posting on Sarin learns rate of change in school (Math Concept) to learn about concept of speed and read the posting on Sarin learns the concept of Fraction (mathematics concept) to understand Fraction and Portion.

Challenge yourself with the question before look for the given solution‼!

Upper primary school mathematics question UPQ305

Sarin’s father drove from Simei Town to JB Town. After completing 2/7 of the journey in 1/2 hour, he passed a van travelling at a constant speed of 70 km/h in the same direction. 3 hours later, Sarin’s father reached JB Town but the van was still 65km away from JB Town.

(a) Find the average speed of Sarin’s father.

(b) If the van left Simei Town at 08 10, at what time would it arrive at JB Town?

Solution:

 

In 3 hours, the van will cover a distance = 70 × 3 = 210 km

The distance from the car passes the van to JB town = 210 + 65 = 275km

The van is 2/7 fraction of the distance from Simei Town

EbQUP305-2

5 units = 275km

1 unit = 55km

7 units = 385km

The distance from Simei Town to JB Town = 385km

The time for Sarin’s father to cover the distance = 3 + 0.5 = 3.5h

The average speed of Sarin’s father = 385 ÷ 3.5 = 110 km/h

Time needed for van to cover from Simei Town to JB Town = 385 ÷ 70 = 5.5h

The van reached JB Town at 13 40hrs

More Question on Speed. Click here….

More Questions on Fraction. Click here….

More Questions on Problem Solving. Click here….

Advertisements

One response »

  1. I happen to be commenting to make you know what a exceptional encounter my girl experienced visiting your webblog. She mastered some pieces, which included how it is like to have an awesome helping mindset to make most people without hassle have an understanding of several multifaceted subject matter. You really did more than my desires. Many thanks for offering the good, trustworthy, informative and even unique tips on your topic to Janet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s