Sarin’s father crossing the Causeway part 11 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings on Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presenting Math Concept, Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can learn to deal with Math Modeling, Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on  Speed.

Read the posting on Sarin’s father visits his friend in JB town to know about JB town as well as read the posting on Sarin’s father crossing the Causeway to know about the Johor-Singapore Causeway.

Read also the posting on Sarin learns rate of change in school (Math Concept) to learn about concept of speed.

Challenge yourself with the question before look for the given solution‼!

Upper primary school mathematics question UPQ283

The travel distance from Simei Town to JB Town was 375 km apart. Sarin’s father left Simei Town for JB Town to visit his friend at 10 am traveling at an average speed of 75 km/h. A taxi left Simei Town some time later than Sarin’s father and overtook him at 12 noon. The taxi travelled at an average speed of 90 km/h.

(a) At what time did the Taxi leave Simei Town?

(b) How much later did Sarin’s father arrive in JB Town than the taxi?

Solution:

 

            From 10 am to 12 noon,

            Sarin’s father travelled in this 2 hours = 75 × 2 = 150 km

            The Taxi was travelled at 90 km/h

            The time required for Taxi to travel the 150 km = 150 ÷ 90 = 1 2/3 h = 1 h 40 min

            The taxi left Simei Town at 10.20 am

            The distance from both of them met to JB Town = 375 – 150 = 225km

            The time needed for taxi to travel 225 km = 225 ÷ 90 = 2.5 h

            The time needed fro Sarin’s father to travel 225km = 225 ÷ 75 = 3 h

            Sarin’s father arrive in JB town later than the taxi by 3 – 2.5 = 0.5

More Questionsw on Speed. Click here….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s