# Hairu shares his stickers part 29 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings on Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presenting the Math Concept, Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids will learn the skills of dealing with Math Question Solving, Math Modeling and Problem Sums from Lower Primary School to Upper Primary School level after reading the blog postings. This posting is an upper primary school math question on Problem Sum or Problem Solving.

Challenge yourself with the question before look out for the given solution‼!

Upper primary school mathematics question UPQ263

Hairu had 250 stickers more than Sarin at first. After Hairu gave Sarin 180 stickers; Sarin had twice as many stickers as Hairu. How many stickers did Sarin have at first?

Solution:

Sarin’s stickers was 2 times more than Hairu finally after received 180 stickers from Hairu

Draw the model

From the model

1 unit = 180 – 70 = 110 stickers

The number of stickers Sarin have at first = 110 – 70 = 40

Alternative solution:

By equations,

Hairu given 180 stickers to Sarin and Sarin had 2 times more sticker than Hairu

Set : Number of stickers Sarin had at first as S

Number of stickers Hairu had at first as H

We have,

2 × (H – 180) = S + 180

2H – 360 = S + 180

2H = S + 540

H = S + 250

2H = 2S + 2 × 250 = 2S + 500

S + 540 = 2S + 500

S = 540 – 500 = 40

The number of stickers Sarin have at first is 40