Sarin’s family and Ramadan Part 5 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presenting the Math Concept, Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or the kids can learn to deal with Math Modeling, Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level. This posting is an upper primary school math question on Fraction, Ratio, Percentage and Problem Sum.

You can read the posting on Sarin’s family and Ramadan in Welcome page about story of Sarin’s family during Ramadan.

You should read the posting on Sarin learns Average Number, Percentage and Charting in school (Math Concept) to understand about Average Number.

To read also the postings on Sarin learns the concept of Fraction (mathematics concept) and Sarin learns concept of ratio in school to understand the concept of Fraction and Ratio.

Try to solve the question before look out for the solution‼

Upper primary school mathematics question UPQ243

Sarin, Hairu and Fatimah decided to buy a present for their friend. Sarin agreed to contribute 3/10 of the cost of the present while Hairu agreed to pay 60% of the remaining amount. The balance will be paid by Fatimah. When they purchased the present, the price of the item had increased to 20%. As a result, Sarin paid $27.90 for his share.
a) What was the original price of the present?
b) How much did Fatimah have to pay in the end?

Solution:

            Hairu is paying 60% of the remaining amount

            Based on the fraction model,

            Hairu is paying 7 × 0.6/10 = 4.2/10 fraction of the total amount

            Fatimah is paying 7/10 – 4.2/10 = 2.8/10 fraction of the total amount

            The faction model,

 

 

 

            The ratio of the amount they need to pay,

            Sarin : Hairu : Fatimah = 30 : 42 : 28 = 15 : 21 : 14

            The actual amount paid by Sarin was $27.90 after 20% increased in price

 

 

            The amount he should paid before increase = 27.90 ÷ 1.2 = $23.25

            Based on the payment ratio,

            15 units = 23.25

            1 unit = 1.55

            The original price of the gift = 50 × 1.55 = $77.50

            The amount Fatimah need to pay = 1.2 × 14 × 1.55 = $26.04

 

   More Questions on Problem Sum. Click here…..

More Questions on Fraction and Ratio. Click here….

More Questions on Percentage. Click here….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s