Sarin’s family took a train part 6 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings about Solving Singapore Primary School Mathematics. The blog presenting Math Concept, Math Questions with solutions that teaches in Singapore Primary Schools. You or your kids can learn deal with Math Modeling, Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level. This posting is a primary school math question on Speed.

Read the posting on Sarin’s family took a train about Sarin’s family had their train ride from Singapore Tanjong Pagar Train Station.

Read the posting on Sarin’s family in Kluang about Sarin’s family venture in Kluang.

Read also the posting on Sarin learns rate of change in school (Math Concept) to learn about concept of Speed and Distance.

Upper primary school mathematics question UPQ210

Train KTM left Woodlands Station at 08 00 and travelled to Kluang Station at an average speed of 60 km/h. At the same time, Train KTM81 left Kluang Station for Woodlands Station. At 11 30, KTM15 and KTM81 were 85 km apart after passing each other earlier. If KTM15 arrived at Kluang Station at 13 00, at what time would the KTM81 arrive at Woodlands Station?

Solution:

 

 

                        Train KTM15 reached Kluang Station at 1300, KTM15 travelled 5 hours

                        Distance from Woodlands Station to Kluang Station = 60 × 5 = 300km

                        From 11 30 to 13 00, KTM15 travelled 1.5 hours

                        The distance travelled by KTM15 from 11 30 to 13 00 = 60 × 1.5 = 90 km

                        From 08 00 to 11 30, the KTM81 travelled 3.5 hours

                        The distance KTM81 travelled = 85 + 90 = 175km

                        The speed of KTM81 = 175 ÷ 3.5 = 50 km/h

                        The time required for KTM81 to travel 300km = 300 ÷ 50 = 6 hours

                        The time that Train KTM81 arrived at Woodlands Station is 08 00 + 06 00 = 14 00       

More Questions on Problem Solving. Click here….

More Questions on Speed and Distance. Click here….

Advertisements

One response »

  1. Ive been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Studying this info So i am happy to express that I’ve a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much for sure will make sure to do not put out of your mind this website and give it a glance a continuing basis|regularly}.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s