Sarin’s family took a train part 3 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings on Solving Singapore Primary School Mathematics. You or your kids can learn dealing with Math modeling, Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level in Singapore school. This posting is a primary school math question on Speed.

Read the posting on Sarin’s family took a train about Sarin’s family had their train ride from Singapore Tanjong Pagar Train Station.

Read the posting on Sarin’s family in Kluang about Sarin’s family venture in Kluang.

Read also the posting on Sarin learns rate of change in school (Math Concept) to learn about concept of speed and relative speed.

Upper primary school mathematics question UPQ197

The train KTM15 travelled at a uniform speed from Singapore Woodlands Station to Malaysia Kluang Station. It passed the return train KTM81 which was travelling at a uniform speed of 80 km/h in the opposite direction. 4 hours after they had passed each other, the train KTM15 reached Malaysia Kluang Station and the train KTM81 was 30 km away from Singapore Woodlands Station. If the train KTM15 took 9 hours to travel from Singapore Woodlands Station to Malaysia Kluang Station Town, find the distance between the two stations.

Solution:

 

 

                        After the trains met,

                        KTM81 travelled 4 hours more and 30km away from Woodlands Station

                        KTM81 travelled 80 × 4 = 320km in the 4 hours

                        The distance from meet up point to Woodlands Station = 320 + 30 = 350 km

                        KTM15 needed 9 hours to travel from Woodlands Station to Kluang Station

                        KTM15 travelled 9 – 4 = 5 hours before met KTM81

                        The speed of KTM15 = 350 ÷ 5 = 70 km/h

                        The distance between the two stations = 70 × 9 = 630 km

More Questions on Speed. Click here…      

More Questions on Problem Solving. Click here….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s