Sarin and his coin bank part 19 (Math Question)

Standard

The blog postings are about the Singapore Math. The readers can learn from the postings on Solving Singapore Primary School Mathematics. You or your kids can learn dealing with Math modeling, Problem Sum from Lower Primary School to Upper Primary School level in Singapore school. This posting is a primary school math question on Ratio, Fraction and Problem sum.

You can read posting Sarin and his coin bank on the story of coin bank.

Read also posting on Sarin and the million numbers to understand concept of dollars and cents.

Read also the posting on Sarin learns concept of ratio in school to understand the concept of Ratio. Read also the posting on Sarin learns the concept of Fraction (mathematics concept) to know about the concept of Fraction.

Upper primary school mathematics question UPQ182

Sarin had some 20-cent and 50-cent coins in his coin bank. 7/8 of the coins were 20-cent coins and the rest were 50-cent coins. After Sarin withdrew $72.50 worth of 50-cent coins and 5/7 of the 20-cent coins from the coin bank, he had 2/7 of the coins left. Find the total amount of money Sarin left in the coin bank.

Solution:

                        The number of 50-cent coins spent = 72.50 ÷ 0.5 = 145

                        The ratio of number of 20-cent to 50-cent = 7 : 1

                        Draw the math model

 

                        From the model

                         5 units = 145

                         1 unit = 29 coins

                        Number of 20-cent coins left = 14 × 29 = 406

                        Value of 20-cent coins left = 406 × 0.2 = $81.20

                        Number of 50-cent coins left = 2 × 29 = 58

                        Value of 50-cent coins left = 58 × 0.5 = $29.00

                        Total amount of money Varsha left = 81.200 + 29.00 = $111.20     

Alternative solution:

                        The ratio in the coins bank 20-cents : 50-cents : all = 7 : 1 : 8 = 49 : 7 : 56

                        After withdrew  5/7 of 20-cent

                        The ratio of 20-cents : 50cents : all = 2 : 1 : 8 = 14 : 7 : 56

                        Finally left with 2/7 of coins

                        Finally, ratio of 20-cents + 50-cents : all = 2 : 7 = 16 : 56

                        Final ratio of 20-cents : 50-cents : all = 14 : 2 : 56

                        Spent $72.50 of 50-cent

                        7 – 2 = 5units = 145

                        1 unit = 29 coins

                        Number of 20-cent coins left = 14 × 29 = 406

                        Value of 20-cent coins left = 406 × 0.2 = $81.20

                        Number of 50-cent coins left = 2 × 29 = 58

                        Value of 50-cent coins left = 58 × 0.5 = $29.00

                        Total amount of money Varsha left = 81.200 + 29.00 = $111.20           

            More Questions on Problem Sum. Click here….

More Questions on Ratio and Fraction. Click here….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s